Resepi Nekwan

GULAI LEMAK BUNGA KANTAN



Bahan-bahannya:-

1Ekor ikan haruan yg sederhana besarnya ( boleh juga tenggiri, kembung dan lain2 pilihan) 
1genggam cili padi kampung
1labu bawang besar atau 5.6 ulas bawang merah kecil
1inci kunyit hidup
3/4 kg santan
3biji limau nipis di perah airnya
3,4 tangkai bunga kantan (dihiris atau dibelah2 ikut suka)

Ikan dibersihkan dan potong ikut suka.
Tumbuk cili padi, bawang, kunyit dan garam hingga lumat.
Masukkan santan kedalam belanga dan bahan2 yang sudah di tumbuk tadi.
Kacau perlahan diatas api yang sederhana, hingga mendidih.
Masukkan bunga kantan yang sudah di hiris atau di belah.
Kacau gulai selama beberapa minit hingga kuah cukup masak.
Masukkan ikan dan biar gulai mendidih lagi buat seketika.
Dan akhir sekali bila gulai dah masak, tuang kan jus limau nipis, kacau perlahan2 dan tutp api.


Nota:
Gulai bunga kantan ni mesti cukup lemak, pedas dan masamnya. baru lah ada Umph!!!!...
lebih sedap lagi kalau di masak dengan ikan haruan. memang sesuai dan serasi bersama!

Resepi Orang lama! Selamat mencuba!!!



ASAM PEDAS KEPALA IKAN


1 Kepala Ikan tenggiri
7/8 biji bende
15 tangkai cili kering direndam
1ici halia
4 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
3 keping asam gelugur atau 1 mangkok air asam jawa.
Belacan sebesar hujung ibu jari
Sehelai daun kari
1/2 sudu tea halba dan jintan manis
Minyak secukup untuk menumis
garam secukup rasa

Cili kering, bawang putih, bawang merah, belacan, kunyit dikisar.
panaskan minyak, tumis halba dan jintan manis, denga api yang sederhana.
Masukkan cili kisar, kacau hingga pecah minyak.
Tuangkan air dan masukkan asam keping, garam dan daun kari, biarkan ia mendidih.
Bila dah mendidih, masukan bende biarkan bebrapa saat, akhir seklai masukan kepala ikan.



SUP SAWI MASIN

Masakkan yang paling senang, mudah dan rengkas, sesuai untuk anak cucu nekwan yang berkerja lewat petang, yang kesuntukkan masa untuk kedapur.



Cara Membuatnya:-

1ekor ayam. Ambil bahgian tulangnya saja
2 keping tahu lembut dipotong 4 setiap sekeping
5/6 kuntum cendawan. Direndam sebelum dimasak
1 peket sawi asin. Dipotong ikut suka dan rendam dulu sebelum di masak
4 inci halia. Dibuang kulitnya dan di ketuk saja
5/6 ulas bawang putih di ketuk saja.
1.5 lit air.
Garam dan serbuk lada secukup rasa. 

Didihkan tulang ayam dengan bawang putih, halia, sawi masin dan cendawan dan 1.5lit air, masukkan garam serbuk lada, bila sudah hamir masak, sawi masin dan ayam dah lembut, garam secukupnya dan akhir sekali masukkan tahu, biar mendidih selama beberapa saat. kemudian angkat dan hidang, jika suka boleh l tabur daun bawang . 


TAHU BERINTI SAYUR

Tahu berinti ini sesuai untuk buat minuman petang atau untuk jamuan tetamu yang datang. Tahu berinti ni boleh jugak di makan dengan cili sos atau cili cuka. 

                                                         Tahu Berinti Sayur
                                                    Kulit tahu yang sudah diterbalikkan
                                                               Inti sayur untuk tahu
Tahu berinti dicelup dalam adunan tepung ini, sebelum di goreng.


5biji tahu pop  
1biji sengkuan sederhana besarnya (dihiris memanjang)
1batang karet (dihiris)
10 tangkai daun kucai (dipotong 1 inci panjang)
5 biji cili padi (dihiris)
2 ulas bawang putih dan sedkit serbuk lada sulah
Isi ayam atau Udang secukupnya

Tumis bawang putih dan masukkan isi ayam atau udang, kemudian masukkan sayur-sayuran yang di hiris memanjang, tabuskan garam dan serbuk lada, dan serbuk perasa, jika suka.
Goreng sayur jangan terlalu masak, cukup sekadar sayuran menjadi layu.
Tahu pop dibelah jangan sampai putus, tebalikkan, kemudian masukan inti sayur kedalam tahu tadi dan cucuk/semat dengan penculik gigi supaya , bila digoreng nanti isinya tidak keluar.

3biji telur
1/2 cawan tepung gandum
Sedikit hirisan daun kucai
Garam, serbuk perasa dan minyak untuk penumis.
Gaulkan tepung dan telur dengan air, jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair, masukan garam dan daun kucai gaul hingga sebati.
Panaskan minyak, celupkan tahu yg berinti sayur kedalam aduan tepung dan goreng hingga kuning.