Ayam halia berkicap cara orang hokian.
nak buatnye senang jeee..
Ayam 1/2 ekor potong ikut suka
Halia 200gm dihiris nipis
Serbuk lada hitam 1/2 sudu tea
Serbuk lada sulah 1/2 sudu tea
Serbuk lada sulah 1/2 sudu tea
kicap pekat 3 dudu makan
Garam dan mimyak secukupnye
Panaskan mimyak dan goreng halia hingga kekuningan.
Masukkan ayam yang sudah dipotang bersih, kacau rata hingga separuh masak.
Masukkan sedikit air, serbuk lada dan garam serta kicap.
Masak lah hingga kuah menjadi pekat dan angkat untuk dihidangkan.
Jika suka boleh juga dimasukkan beberape kuntum cendawan kering yang di rendam terlebih dulu sebelum di masak.
Selamat mencuba
nampak selera nekwan masak ke tu atau gambar copypaste :)
ReplyDelete