Salam untuk semua,
Haaa… ari ni nekwan nak share satu resepi ntuk ari raya nih!resepi ni nekwan belaja dari teman nekwan Rossa dari Bosnia name nyeee nekwan tak ingat sebab susah nak sebut, nekwan bagi nama sendiri laaa… Kentang bakar Bosnia resepi ni memang dah jadi makanan harian deorang dan resepi ni memang kesukaan keluarga nekwan. Arrrr… cuba lah! .
Bahan-bahan nya:
2 peket daging kisar (lebih kurang 800gm)
3 biji kentang sederhana besarnya potong memanjang
3biji bawang bangla potong dadu
250gm butter
10biji telor
4,5 ulas bawang putih
½ sudu tea serbuk lada sulah
½ sudu tea sebuk lada hitam
1 tangkai daun ketumbar di hiris ( jika suka)
Goreng kentang dan bawang dengan butter berasingan separuh masak.
Tumis bawang putih dengan butter hingga naik bau, masukkan daging, serbuk lada putih dan lada hitam dan sedikit garam.
Sediakan bekas pembakar lapiskan setiap bahan dalam tempat pembakar, lapis pertama daging kemudian atur kentang, lepas tu tabur bawang dan daun ketumbar, akhir sekali tuangkan telor yang sudah dipukul keatasnye, begitulah seterusnye hingga bahan-bahan tadi habis.
Baka dalam suhu 180cc selama 30 minit. Pas tu ready for serve .
Saladnya resepi asal:
Kobis , tomato, cili bangla, timun, batang salary di potong dadu
Gaulkan bersama minyak zaitun, lemon, sedikit garam, serbuk lada dan… arrr… ape name tu? Daun herbal dari perancis… alaaa boleh beli kat giant… ishk! Lupa lak namenyee!
Nampaknya salad ni kurang menarik ntuk keluarga nekwan , jadi… nekwan gantikan dengan salad yang bermayonis.
Salad ni biasa je, kobis keret dan sedikit bawang merah dihiris semuanye dan gaulkan dengan mayonis, senang jeerrr! Sajian ni amat sesuai di hidangkan bersama minuman lemon atau limau nipis dengan tujuan mengurangkan kolestrol.
No comments:
Post a Comment