Ruangan Kesihatan

Assalamualaikun,
8/11/11

BIJI DURIAN BAIK UNTUK PELINCER TUBUH BADAN.

Banyak orang yang tidak mengetahui, bahawa biji durian itu baik untuk menambah pelincer tubuh badan. yang mana sesetengah warga emas merasa sakit di bahgian sendi dan lutut. Ia bererti lendiran yang menyelaputi tulang rawan di bahgian lutut dan seluruh sendi-sendi sudah berkurangan atau mengering. Lendiran yang berupa seperti hingus. Ia amat penting bagi memudahkan pergerakkan dalam tubuh badan manusia dan haiwan. 

Selalunya, doctor menyarankan kita supaya mengambil ubat-ubatan klinik, seperti Glucosmine dan sebagainya. Untuk perubatan tradisional. Kita boleh mengambil beberapa ulas biji durian yang sudah di makan isinya dan di rebus bersama kaki ayam hingga lembut dan makanlah rebusan itu. Amalkan selalu, Insyaalah! Akan memberi kesan yang baik. Dengan izin-Nya jua

Petua ini di kongsikan oleh Puan Azizah Adam dari Kuala Pilah, Negeri Sembilan.

Terima kasih diucapkan kepada Puan Azizah kerana membenarkan petua ini di kongsi bersama pembaca. Semoga Allah mengandakan lagi ilmu yang kita miliki dan semua dari Allah jua.
Assalamualaikum,
7/11/11

Pagi ini nekwan nak tunjukkan pokok Stevina sejenis daun yang mengandungi gula asli,  yang boleh di buat minuman seperti teh. Khasiatnya, mengurangkan  tekanan darah tinggi dan dan menstabilkan gula dalam darah. Rendam daun Stavina dengan air panas sebagaimanan merendam teh dan minum.
Pokok ini boleh ditanam sendiri atau dapatkan uncang tehnya di Farmasi-farmasi dalam kotak yang berisi 12 uncang.Assalamualaikum

Disini nekwan nak berkongsi sediket ilmu tentang penyakit Darah Tinggi/ Hingh Blood Presure. Sebenarnya ilmu ni nekwan dapatkan dari artikal dalam versi Inggeris, disini nekwan huraikan dalam Bahasa, walaupun pun tak tepat, tapi masej yang nak disampaikan itu ada.

Beberapa jenis makanan yang berkhasiat untuk merendahkan Tekanan Darah Tinggi dan jenis makan yang menakjubkan untuk membantu mengurangkan Tekanan Darah Tinggi anda.

Tahukah anda Stroke dan Coronary Jantung, tetap mengatasi no 3 dalam senarai kematian? Mengikut Institusi Kesihatan Nasional. Tahap Tekanan Darah Tinggi yang normal ialah 140/90 mmHg, jika ianya melibihi dari bacaan ini boleh di klaskan sebagai Hypertension .

Tekanan Darah tinggi boleh disabitkan dengan banyak factor. Faktor usia, sejarah keluarga atau keturunan, perokok, cara hidup, diet, peminum arak, diabetes, ketinggian tahap kolestrol dan tahap tekanan (stress levels). Semua perkara yang disebut adalah penyumbang Hypertension.

Apa yang perlu dilakukan untuk mengawal dan merendahkan Tekanan Darah Tinggi anda?

Amalkan cara hidup dan pemakan sehat, berhenti merokok, banyakkan latihan senanam, menaiki tangga adalah lebih baik dari menaiki evelator/tangga bergerak atau lif, kurangkan pengambilan gula dari segi makan maupun minuman, jauhi dari mengambil makanan rengan atau makan segera, ubah cara pengambilan makan biasa dan belajar makan makanan yang sepatutnya, sebelum terlewat.

Disini ada 5 jenis makanan yang berkesan dan boleh membantu mengurangkan tahap Tekanan Darah Tinggi.

1. Artichokes

Sejenis buah atau sayuran yang terdapat di luar negara dan tidak terdapat di sini. Artichoke ini boleh membantu merendahkan tahap kolestrol dalam darah. Hypercholestrolemia adalah salah satu faktor risiko Tekanan Darah Tinggi. Infomasi ini adalah satu berita yang baik, Three Clinical Trials

Yang di pimpim secara berasingan oleh Dr. Barbara Wider penyokong kumpulan ini. Dalam isu Cochrane Database Of Systemic Review’s October 2009. Yang mana keputusan penyelidikan dikeluarkan. Yang menunjukan pesakit diagnosed dengan hypersholestrolemia yang di berikan Artichoke telah menurunkan tahap kolestro dalam darah. Dan dengan izin-Nya jua.

Rasa Artichoke yang menakjubkan. Dikukus selama satu jam kemudian di celup dalam minyak zaitun yang telah di campur dengan bawang putih dan Grass-Fed Butter. Hmmm… lazat!!

Perhatikan video ini cara-cara membersih dan memasak Artichokes.
PISANG

Penyelidikan yang di keluarkan di New England Journal of Madicine berkata dalam pengoperasian pisang pada makanan seharian boleh mengurangkan stroke-berhubungan kematian sebanyak 40%.

Pada tahun 1997 Johns Hopkins University menyarankan memakan 5 biji pisang sehari untuk mencapai keberkesanan penurunan tahap tekanan darah tinggi. Walau bagaiamana pun penelitian kumpulan Indian researchers di Kasturba medical college. Orang yang memakan 2 biji pisang setiap hari dalam masa seminggu boleh menurunkan tahap tekanan darah tinggi 10%.

Dalam pisang kaya dengan Potossium yang mana bertindak untuk perlancaran perjalanan jantung dengan betul. Ia berfungsi mengekalkan pengaliran Sodium dalam badan dan factor penting dalam tekanan darah tinggi.