Friday, December 2, 2011

Mendidik Anak Perempuan Bermula Dari Sejak Memilih Calon Isteri.

Bismillahirahmanirahim.


Pendidikkan bagi anak perempuan sebenarnya bermula sejak seseorang memilih calon isteri yang bakal menjadi ibu kepada anak-anaknya. Sekiranya isteri adalah seorang yang baik perlilakunya, diharap anak-anak yang bakal dilahirkan mewarisi sikap ibunya. Tidak dapat dinafikan ibu adalah pengaruh yang besar dalam proses pembesaran dan kehidupan anak.

Bab ini turut di bincangkan hal-hal yang perlu suami laksanakan sewaktu isteri mengandung. Antara lain, suami perlu mendoakan kebaikan dan keberkatan kepada bayi yang berada dalam kandungan isterinya. Kebaikan itu termasuk kebaikan akhlak, akal dan agamnya.

Allah berfirma: “Sesungguhnya wanita hamba yang mukmin itu adalah lebih baik daripada wanita musyrik walaupun dia menarik hatimu.” Surah al-Baqarah, ayat 221
.
Nabi Muhammad bersabda: “Adakah kamu mahu mengetahui berkenaan lelaki penghuni syurga? Mereka adalah nabi-nabi, orang yang mati syahid, para ulama, bayi dan orang yang mengujungi saudaranya di tempat yang jauh. Adakah kamu tahu siapa wanita penghuni syurga? Mereka adalah wanita yang penuh kasih sayang, yang melahirkan ramai anak dan apabila dia menzalimi ataupun dizalimi dia berkata, ‘Diriku berada dalam genggaman tanganmu (maksudnya dia pasrah sepenuhnya kepada suaminya), aku tidak berasa lega sebelum kamu redho kepadaku’.” Hadis laporan at-Thabrani.

Nabi berkata, ”Seorang wanita dinikahi kerana empat perkara iaitu kerana hartanya, nasabnya, kecantikkannya, dan agamanya. Dengan itu, nikahilah wanita kerana agamanya supaya kamu mendapat keuntungan.” Hadis Mutaqfa’Alaih.

Dalam hadis lain, Nabi berkata, ”Pilih demi benih-benihmu, nikahi wanita yang sekufu dan nikahkan wanita dengan lelaki yang sepadan. ”Hadis laporan Ibnu Majah dan al-Hakim.

Bersambung….

No comments:

Post a Comment