Resepi dari ibu nekwan, beefstik melayu yang di sadur dari masakan barat dan diubah suai untuk makanan sekeluarga, sesuai di makan dengan nasi putih atau roti.
Untuk menyediakannya:
Untuk menyediakannya:
1. 1kg daging lembut (daging untuk buat stik)
2. 3 biji ubi kentang
3. 1 tin kacang peas
4. 2 labu bawang besar
5. 10 biji telor
6. 125gm butter (½ ketul)
7. 1 sudu tea serbuk lada sulah
8. 5 ulas bawang putih
Cara menyediakannya:
1. Daging dipotong setebal ½ inci dan rebus dengan api perlahan.
2. Potong ubi kentang memanjang dan goreng dengan butter separuh masak.
3. Bawang besar dipotong dadu dan goreng dengan butter hingga layu.
4. Goreng daging yang sudah direbus tadi dengan bersalut telor.
5. Tumiskan bawang putih yang sudah dicincang.
6. Masukkan air rebusan daging.
7. Taburkan serbuk lada dan garam.
8. Masukkan daging yang goreng bersalut telor.
9. Masukkan ubi kentang.
10. Akhir sekali masukkan kacang peas dan bawang biarkan ia mendidih selama beberapa saat kemudian angkat dan hidangkanlah.
Hidangan untuk 4 atau 5 orang.
Nota: jika ada diantara cucu nekwan yang tak suka mentega, boleh diganti dengan majrin ataupun minyak masak biasa. Tapi, keenakannya agak berbeza. Beefstik ini tak perlu banyak kuah, ia memadai dengan sedikit kuah yang pekat.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment