Sunday, November 28, 2010

Wang Ringget Dan Maruah.

Salam,

Musim Haji baru berlalu, lepas ni kita sibuk pulak ngan jemputan kawin sana sini! Sebelum akhir tahun, banyak pulak yang dah menunggu… aar… sekolah anak-anak, uniform, kasut sekolah, buku , yuran dan cam macam lagiii, tu satu bab! Income tax, insuran dan road tax. Yang paling berat… persekolahan anak-anak lah! Kalau sorang dua tu boleh tahan! Tengok pulak! sekolah darjah bape? Tu pun kalau income bulanan lebih dari 3, 4 ribu! Kalau lebih dari dua anak ngan gaji bulanan sebanyak 3, 4 ribu? Arrrr… pening! Pening pale!

Hantar anak gi tusyen pun sebulan dah berape? Yang kecik antar tadika pun dah beratus! Lain pulak yang bagi pengasuh anak! Sekarang ni penjagaan bayi pun dah 2,3 ratus hengget! Tengok pada umo lah!! Heiiii… kalau dipike-pike…. Rakyat Malaysia yang berpendapatan rendah dan sederhana ni pun susah jugak nak hidup senang. Nama ajerrrr gaji 3, 4, 5 ribuuuuu… bila sampai kat tangan! Cair…baya keita, umah, belanja sekolah anak, tusyen anak, pembantu rumah, petrol, tol, barang dapo, pasar, utility bill. Tu tak masuk ubat, doctor, kenduri kawin, kematian, mak ayah di kampong yg perlu dibantu? Tolak itu… tolak ini… dah abeh! Kalau yang pandai berjimat tu! Alhamdulillah, bolehlah cukup! Tapi nak enjoy sana sini tu! Wallahualam! Kalau yang suka belagak tu!? Kaput lah jawabnyeeee. (kaput tu maksudnye pokai, gaji tak penah cukup)

Apa akan jadi kepada rakyat Malaysia 20tahun akan datang nanti? Masih ade lagi ke yang akan tinggal di K.L ni? Sekarang ni pun muka-muka rakyat asing lebih banyak dari orang kita, peluang kerja sambilan pun, lebih banyak dimonopoli oleh pendatang asing. Yang menjadi penjaga bayi dan kanak-kanak pun digajikan pada orang asing!

Kenape rakyat Malaysia terlalu murah hati dan sangat prihatin? adakah kita ni prihatin atau pemalas??? Sampaikan anak jati negeri ini susah nak cari rezeki disebabkan kebanjiran pendatang asing yang berleluasa. Arrr… sape nak jawab tu? Bak kata Tun Dr. Mahadhir: “ Jangan sampai kita menumpang dalam negeri sendiri” ishk!! Nampak gayanye… macam nak jadi cam tu lah! Sana sini kita nampak orang asing, segala peluang kerja, deorang rebut! Sebab…. Deorang boleh kerja masa yang panjang dan bayaran yang siket! perniagaan pun deorang yang monopoli!... mane orang kita???

Semalam nekwan pegi pasa malam di Jalan Rejang, disana nekwan nampak ramai orang Indonesia dan…. Ntah bangsa ape ntah! Cam bangla… tapi bukan! Myamar kot? rupa cam mamak, tapi tak leh cakap bahasa Malaysia, ternyata dea bukan rakyat negeri ini. Dea jual ayam panggang madu, dan ada yang jual bebuahan… yang kekal kat situ peniaga Cina. Orang kita yang dulunya ramai! Kemane yerk? Yang bertambah penjaja asing!

Beginilah yang berlaku di Jalan Chow Kit, dulu pada tahun 1960an, semua peniaga di situ rakyat Malaysia, orang Kelantan, orang Perak, orang Kedah, Johor, Singapura dan semua negeri ade kat Chow kit tu..jualan makanan pun ikut special negeri masing-masing… rojak Singapore, laksa Penang, laksa Johor, Mee sup Utara dan segala nikanya ade disitu. Keharmonian berbagai bangsa dan daerah srta loghat bahasa mereka yang membuatkan Chow Kit dikenali semua orang. Tapi, bila nekwan balik menetap di K.L, dan nekwan pegi ke Chow kit…. Pada masa tu tahun 1980an. boleh dikatakan semua penjaja asal sudah diambil aleh oleh orang Indon! Sehinggakan penjual nasi berlauknye pun sudah jadi makanan nasi belauk cara Indon.

Sekarang ni kalau pegi kesitu… dah jadi 100% orang dea…hal begini amatlah menyedihkan nekwan! Tempat pencari rezeki orang kita sudah di tawan oleh warga asing! Tak dapat dipersalahkan sesiapa dalam soal mencari wang! Semua orang memerlukan wang! Tapi… janganlah sampai mengadaikan hak kita orang Melayu! Mengapa orang Cina boleh bertahan hingga kehari ini di tempat tu? dari zaman nenek moyangnye yang berniaga di tempat tu hingga sekarang ke anak bcucu cicit mereka masih menyambung perniagaan nenek moyang deorang dan ade jugak yang telah menjual tapak perniagaan mereka disebabkan hal yang tertentu, tapi, mereka menjualkannya kepada sesama bangsa mereka.

Disinilah kemundurnye orang kita… kalau pasal duit sanggup gadai maruah! Sedangkan tanah… tapak kedai, sawah ladang dan kampung halaman itu adalah maruah bangsa kita, semakin ramai orang asing memiliki tanah dinegara ini dan menamakannya atas hak mereka semakin terhakislah hak orang melayu dan lama kelamaan kita kan di singkirkan atau di usir terus dari negara kita. kalau ini terjadi! kemana kita nak pegi? maka, jadilah cam Paleeetiiin... heiii.. na'uzubillah!
Inilah yang harus dipertahankan, jika tidak… alamat tergadai dan terkuburlah nama dan bangsa kita. Bak kata Hang Tuah: “ Tidak melayu hilang di dunia” tapi Maruah Melayu boleh hilang didunia… jika kita mementingkan diri sendiri dan bertuhankan wang ringgit… Aarr … lu pikee laa sendiri!!

Eeeeh!! Tengok?? Nekwan ni dah melaut ntah kemane? Memula tadi nekwan ceita pasal perbelanjaan hujung taun!? Ni dah pegi ke maruah pulok eh?!!! Tapi masih dalam topic lagi kaaan? haaa... tu lah Duuiiitt… wang ringgit penguasa besar yang boleh mengubah sikap, fikiran dan kehidupan seseorang! Tapi, maruah tidak boleh dibeli dengan wang ringgit! maruah plastic boleh kot?

No comments:

Post a Comment