Tuesday, October 26, 2010

Goreng peria dengan udang basah

Peria baik ntuk mengurangkan gula dalam darah, amalkan selalu dalam sayuran maupun minuman.Hmm.... yum.. yummm... sedap! goreng peria belada campur udang basah

senang je masaknyee...
ini resepinye:

3 biji peria di potong dan rendam ngan garam ntuk hilangkan pahitnye.
10 ekor udang basah (udang hidup)
5biji cili masak ( boleh gak campo cili padi kalau suka pedas)
1 labu bawang besar.
sedikit ,inyak ntuk menumis.
garam secukupnye
kisar sume bahan dan panaskan minyak .
bila minyak dah panas masukkan bahan tadi dan goreng hingga naik bau .
masukkan peria dan garam.
kemudian sekali masukkan udang. janagn masak udang terlalu lama, isinya akan menjadi keras, sebaik udang berubah warna dan aggaran 5,6 saat bolehlah di angkat dan disajikan.
selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment