Friday, April 29, 2011

Khasiat Epal, Asparagus dan Barli

Epal (tuffah)

Epal yang masam lebih sejuk daripada yang manis. Adalah di katakan epal boleh menguatkan hati.

Petua – sebiji epal hijau dan 2biji peria yang kecil, di kisar dan ambil airnya di minum. Baik untuk menrendahkan tahap gula dalam darah. Amalkan meminumnya setiap minggu.



Asparagus (hiyawn)

Panas dan lembab. Asparagus membuka sekatan pada buah pinggang, dan memudahkan kelahiran anak. Adalah di khabarkan asparagus membunuh anjing yang memakannya.



Barli (sya’ir)

Barli dijadikan makanan. Di syorkan bagi mereka yang mengidap penyakit pembawaan panas. Barli direndam dalam air dan diminum untuk menghilangkan batuk dan sakit kerongkong. Nabi Muhammad s.a.w. selalu member sup barli kepada orang yang mengidap demam.

Petua – Barli juga baik untuk membersih pundi kencing dengan merebusnya dan meminum air rebusan tersebut.

No comments:

Post a Comment